Alternatieven voor de pil

De pil is nog steeds het standaard voorgeschreven anticonceptiemiddel voor veel jonge vrouwen. Maar wat als de pil niets voor jou is? Dan zijn er gelukkig een heel aantal alternatieven die je kan bespreken met je arts.

Eerder schreven we al over de voor- en nadelen van de pil. Hoewel veel vrouwen er best tevreden over zijn, lees je de laatste tijd steeds vaker negatieve verhalen over de pil. Sommige vrouwen krijgen erg last van stemmingswisselingen, of hebben geen zin meer in seks, en dat is uiteraard niet de bedoeling. Hieronder vind je enkele alternatieven voor de pil.

 

Het spiraaltje

Het spiraaltje wordt in de baarmoeder ingebracht, en beschermt je 3,5-10 jaar tegen zwangerschap, afhankelijk van het type. Je hoeft niet elke dag aan voorbehoedsmiddelen te denken, ideaal dus als je (nog) geen kinderen wilt op langere termijn. Het hormoonspiraaltje geeft een lagere dosis hormonen vrij in het lichaam dan de pil, en het koperspiraaltje zelfs geen. Het inbrengen is niet aangenaam en voor sommige vrouwen zelfs pijnlijk, maar duurt gelukkig niet lang.

 

Het condoom

Het vrouwen- of mannencondoom kan je zonder voorschrift verkrijgen, bevat geen hormonen, en beïnvloedt de menstruatiecyclus niet. Bovendien is het condoom het enige voorbehoedsmiddel dat beschermt tegen soa’s. Het is wel belangrijk dat je het condoom correct gebruikt, anders is het helemaal niet zo betrouwbaar. Dat klinkt natuurlijk heel logisch, maar je zou ervan schrikken hoe veel mensen het fout doen! Denk maar aan het condoom binnenstebuiten aandoen, het reservoir niet platdrukken zodat er lucht in zit, het condoom aanbrengen nadat je de penis hebt aangeraakt en er dus zaadcellen op je handen kunnen zitten, of niet onmiddellijk terugtrekken wanneer de man is klaargekomen. Daarom wordt er meestal aangeraden om het condoom te combineren met een ander anticonceptiemiddel. Ook vinden veel mensen het niet fijn om de vrijpartij te moeten onderbreken om een condoom te nemen.

 

Natural family planning

Hierbij gebruik je geen echt ‘middel’, maar doe je aan periodieke onthouding en heb je dus geen seks tijdens de vruchtbare periode van de vrouw. Uiteraard zijn er op die manier geen bijwerkingen mogelijk. Deze methode houdt rekening met de lichaamstemperatuur, de viscositeit van het baarmoederhalsslijm, en de ligging en stevigheid van de baarmoedermond. Als je deze methode correct toepast, heeft het ongeveer dezelfde betrouwbaarheid als de pil of het spiraaltje. Maar het is natuurlijk heel belangrijk dat je een training volgt om de tekenen juist te kunnen interpreteren, en het vraagt veel discipline om het elke dag te checken.

 

 

Meer interessante artikels?