Mijn lief heeft meer zin in seks dan ik

In het begin van een relatie hebben beide partners meestal veel zin om te vrijen. Maar wanneer de eerste verliefdheid is weggeëbd, ontstaat er vaak een verschil in verlangen waarbij de ene partner meer of minder zin heeft dan de andere. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn als je er als koppel een goed compromis over kan sluiten. Maar als een van jullie echt onder de situatie gaat lijden, is het tijd om actie te ondernemen.

 

Als je lief vaker of net minder vaak wil vrijen dan jij, of jullie willen andere dingen in bed, kan dat leiden tot frustraties en relatieproblemen. Daarom is het een goed idee om eerst eens stil te staan de reden waarom je minder vaak zin hebt in seks. Is dat plots veranderd of gebeurde het geleidelijk aan? Wat deden jullie anders toen er nog geen verschil in verlangen was? Heb je last van vermoeidheid of stress? Doet vrijen soms pijn? Is seks voor jullie beiden bevredigend? Als jullie een idee hebben van de oorzaak van het verschil in verlangen, kunnen jullie aan de slag om de situatie op een positieve manier te veranderen.

 

Praten is al een goede eerste stap, maar natuurlijk zal je ook echt iets moeten doen om het verschil in verlangen op te lossen. Dat kan bijvoorbeeld inhouden dat je opnieuw gaat flirten met je partner (bijvoorbeeld complimentjes geven), dat jullie dingen voor elkaar doen, meer quality time inlassen voor jullie tweetjes … Als de oorzaak van het probleem is dat er een sleur in jullie seksleven is geslopen, kan je experimenteren met iets nieuws zoals een seksspeeltje of samen een pornofilm bekijken. Soms is het nodig om praktisch na te denken: als je na een lange werkdag, zumbales, en het huishouden regelen geen energie meer hebt voor seks, lassen jullie beter een moment voor jullie beiden in op zaterdagochtend als je uitgeslapen bent.

 

Het is belangrijk dat jullie voldoende tijd vrijmaken voor intimiteit (bijvoorbeeld knuffelen of een kus geven), zonder daarbij iedere keer seks te verwachten. Anders kan het gebeuren dat de partner die minder zin heeft, elke vorm van intimiteit gaat vermijden uit schrik om de andere partner een verkeerd idee te geven.

 

Er is over het algemeen ook een verschil in het soort verlangen dat mannen en vrouwen ervaren binnen een langdurige relatie. Terwijl het verlangen van mannen meer lichamelijk bepaald is, en spontaan komt opborrelen, is het verlangen van vrouwen van veel meer factoren afhankelijk (zoals bijvoorbeeld zelfbeeld en tevredenheid met de relatie). Vrouwen hebben daarom vaak minder spontaan verlangen, maar kunnen wel zin krijgen in seks als hun partner initiatief neemt. Dat wordt ‘receptief verlangen’ genoemd. Dat jij veel minder vaak het initiatief neemt dan je partner is dus perfect normaal, zo lang je je maar kan openstellen om zin te krijgen.

 

 

Meer interessante artikels?