Vaginisme

Vaginisme is een seksueel probleem waarmee veel vrouwen te maken krijgen en dat negatieve gevolgen kan hebben voor het zelfbeeld, de intimiteit met de partner en uiteraard de tevredenheid met het seksleven. Gelukkig zijn er een aantal effectieve behandelingen, waarover je hieronder meer kan lezen. Ook de oorzaken en de verschillende vormen van vaginisme komen aan bod.

 

Vagiwat?

 

We spreken van vaginisme als de bekkenbodemspieren rondom de vagina zich samentrekken zonder dat de vrouw dat wil. Daardoor wordt seks onmogelijk, of pijnlijk. Zo’n vaginistische reactie treedt vaak al op nog voor er iets in de vagina wordt ingebracht (zoals een vinger, tampon of penis). Veel vrouwen met vaginisme hebben het gevoel dat hun vagina dicht zit, of dat ze te nauw zijn. Dat is eigenlijk niet zo, maar het gevoel wordt veroorzaakt door de verkrampte spieren.

 

Over hoe vaak vaginisme voorkomt, is niet veel duidelijkheid, omdat vrouwen er vaak niet mee naar een hulpverlener durven stappen. Sommige onderzoeken spreken van 15%, andere over meer dan 50% van de vrouwen die er ooit in hun leven last van hebben. Dat is dus best wel veel.

 

Er zijn verschillende vormen van vaginisme. De primaire vorm komt voor bij meisjes die voor het eerst met seks beginnen. Deze vorm is meestal snel behandeld. Er is ook nog een secundaire vorm. Dat wil zeggen dat het plots optreedt bij vrouwen die ervoor wél een normaal seksleven hadden. Een derde en laatste categorie zijn vrouwen die net bevallen zijn. Zij kunnen door littekens of een te droge vagina last krijgen.

 

Oorzaken

 

Vaginisme kan veroorzaakt worden door psychologische of lichamelijke factoren, of een combinatie van beiden. Vaginisme hangt vaak samen met pijn bij het vrijen (dyspareunie). Als je bijvoorbeeld een keer een pijnlijke ervaring gehad hebt met seks, kan het zijn dat je uit angst voor de pijn de bekkenbodemspieren gaat opspannen, wat dan opnieuw zorgt voor pijn. Op die manier geraak je in een soort vicieuze cirkel. Ook medische aandoeningen kunnen vaginisme veroorzaken, bijvoorbeeld vaginale infecties of een te gekanteld bekken. In sommige gevallen kan een trauma in het verleden, zoals seksueel misbruik, aan de basis liggen van de klacht. Maar vaak weten vrouwen niet wat hun vaginisme veroorzaakt.

 

Behandeling

 

Gelukkig zijn er effectieve behandelingen voor vaginisme. Zo kan je bekkenbodemtherapie volgen bij een kinesitherapeut. Daar leer je jouw spieren aan- en ontspannen, en eventueel wordt er gewerkt met dilatators waarbij je stapje per stapje steeds grotere fantoompjes inbrengt. Eventuele medische oorzaken kunnen met medicatie worden behandeld. Sekstherapie of psychotherapie kan ook helpen, eventueel samen met de partner. Daar ga je samen met de hulpverlener op zoek naar de oorzaak, en richt je je op het ontwikkelen van je eigen seksualiteit en gedragsverandering. Vaak leer je er ook relaxatieoefeningen.

 

 

 

Meer interessante artikels?